“Het begrotingspakket kan je zien als een stap naar herstel van de overheidsfinanciën, maar het blijft onzeker of Nederland opnieuw moet ingrijpen om de komende jaren te voldoen aan de Europese afspraken.” Dat zegt Maarten Leem, econoom bij ING in een reactie.

Hij wijst erop dat het structurele tekort (gecorrigeerd voor conjuncturele schommelingen en eenmalige tegenvallers) uiteindelijk moet worden verlaagd tot 0,5 procent van het bruto binnenlands product.

“Maar in de miljoenennota wordt voor 2014 uitgegaan van een tekort van 1,3 procent. Het is mij niet duidelijk of er extra maatregelen genomen moeten worden om dit terug te brengen. Niet alle maatregelen zijn structureel. Dat kan betekenen dat Brussel in november alsnog verdere ingrepen van Nederland zal vragen”, vertelt Leem.

De aanhoudende onzekerheid daarover kan volgens ING ten koste gaan van het economisch herstel. “Bedrijven kunnen daardoor terughoudend blijven met investeringen. Ook de consumptiegroei kan achterblijven, doordat huishoudens vrezen voor nieuwe bezuinigingsronden”, aldus Leem.

Kleine kans op begrotingsevenwicht

De kans dat in deze kabinetsperiode begrotingsevenwicht wordt bereikt, is “erg klein”, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Hij wees erop dat de economische groei bepaalt of het kabinet zijn financieringstekort voor 2017 kan wegwerken. Volgend jaar komt het tekort door extra bezuinigingen van 6 miljard euro uit op 3,3 procent. Dat is 0,3 procent boven de EU-limiet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl